Club de lectura Montserrat Roig

Club de lectura Montserrat Roig

lunes, 10 de enero de 2011

50 anys sense Dashiell Hammett


Ja estem de volta a les aules, deixem enrere les festes de Nadal i l'any 2010 i donem la benvinguda il.lusionada al nou any que esperem que done moltes alegries a tots els companys, alumnes i les seues famílies.

Com no, 2011 arriba ple de bones lectures. El proper 1 de febrer ens tornem a reunir al Club de Lectura de mares i pares de l'IES Montserrat Roig amb la novel.la "El falcó maltès". Espere que l'obra us estiga agradant, segur que teniu alguna nit de somnis en blanc i negre, amb cortines de fum, llavis roig carmí i arguments detectivescos...

Hui volia dedicar aquestes línies a l'aniversari de la mort de l'autor de la novel.la. Dashiell Hammett fa 50 anys que va morir, el 10 de gener de 1961, a Estats Units, el seu país natal. Us deixem amb una breu ressenya de la seua vida i obra.

Hammett va nàixer en el comtat St. Mary en la costa oriental de Maryland. Els seus pares eren Richard Thomas i Annie Bond Dashiell (el cognom ve d'una americanització del cognom francès de Chiel).


Dashiell va deixar l'escola a l'edat de 13 anys i va tenir diverses ocupacions abans d'esdevenir agent de la Pinkerton National Detective Agency (Agència Nacional de Detectius Pinkerton) a Baltimore.


Durant la Primera Guerra Mundial es va allistar en l'American Field Service (un cos de voluntaris que proporcionava ambulàncies i transports als aliats durant la guerra) a França. Tanmateix, no es va presentar voluntari per al perillós servei d'ambulàncies. 


Després d'entrar en l'exèrcit estatunidenc, va ser assignat al cos d'ambulàncies, però la tuberculosi que va contraure va provocar la seua llicència mèdica en menys d'un any, després del seu internament en un hospital als Estats Units. Arran d'aquest episodi, Hammett va patir de mala salut durant la resta de la seua vida, amb esporàdics brots de tuberculosi, i també a causa de l'alcoholisme.


Després de la guerra, es va donar a la beguda, va provar amb la publicitat i, finalment, amb la literatura. La seua experiència a l'agència de detectius Pinkerton li va donar inspiració per a les seues obres.


Va començar a publicar principalment en la revista "Black Mask" ("Màscara Negra"). El primer conte de Dashiell publicat va ser "The Road Home" ("El Camí a casa") sota el pseudònim de de Peter Collision, al desembre de 1922. 


L'Agent de la Continental va aparèixer per primera vegada en el número d'octubre de 1923 de "Black Mask" en un conte titulat "Arson Plus". L'Agent de la Continental arribaria a aparèixer en 28 contes i dues novel·les. L'any 1932, també va escriure el guió d'una historieta (Agent Secret X–9, Secret Agent X–9), il·lustrada per Alex Raymond.


Va aconseguir el prestigi literari gràcies a les seues novel·les publicades entre 1929 i 1931. Les dues primeres, "Collita roja" ("Red Harvest", 1929) i "La maledicció dels Dain" ("The Dain curse", 1929), el van portar ràpidament a la fama. No obstant va ser "El falcó maltès" ("The Maltese Falcon", 1930) la seua novel·la més famosa —encara que no unànimement considerada la millor.





L'any 1931, Hammett es va embarcar en una relació amorosa que duraria trenta-tres anys amb la dramaturga Lillian Hellman. Va escriure la seua última novel·la l'any 1934, i durant la major part de la resta de la seua vida es va dedicar a l'activisme de l'esquerra política. Va ser un actiu anti-feixista en la dècada del 1930, i l'any 1937 es va afiliar al Partit Comunista dels Estats Units d'Amèrica.


L'any 1942 va tornar a l'exèrcit ja que EE.UU. Estava immers en la Segona Guerra Mundial. Tot i ser un veterà físicament disminuït i víctima de la tuberculosi, va lluitar per ser admès en les forces armades. Va passar la major part de la guerra com a sergent en les Illes Aleutianes, on editava un periòdic de l'exèrcit.


Després de la guerra, Hammett es va associar amb el New York Civil Rights Congress (Congrés de Drets Civils de Nova York ), una organització esquerrana considerada per alguns com comunista. El 1951 va ser empresonat durant sis mesos per refusar a proporcionar informació al tribunal sobre uns comunistes relacioants amb l'organització fugits de la presó.


Durant la dècada del 1950, el Congrés Nord-americà el va investigar. Tot i que va declarar sobre les seues pròpies activitats, sent inclòs en llistes negres, va refusar proporcionar informació sobre les identitats d'altres membres del partit comunista.


Va morir a l'Hospital Lennox Hill de Nova York, ara fa 50 anys. Com a veterà de dues guerres mundials, va ser enterrat amb honors en el Cementeri Nacional d'Arlington.

Allà descansa, encara que la seua obra continua immortal arreu del món gràcies a la força dels seus personatges i arguments que van més enllà d'un gènere que retratà amb genialitat, el de la novel.la negra, tot convertint-se en un testimoni social.


Amb "El falcó maltès" us esperem el proper 1 de febrer al Club de Lectura. Feliç lectura, i feliç any nou!

Fonts: El PaísWikipedia

No hay comentarios:

Publicar un comentario